Forudsigelighedens forbandelse

Udligningsordningen fastlåser de kommunale indtægter. Lige så dejligt og nemt det kan se ud de næste par år, lige så problematisk kan det udvikles sig for mange kommuner fordi det faktiske udgiftsbehov ikke er lige så forudsigeligt
Forudsigelighedens forbandelse

Med den nye udligningsordning bliver fordelingen af milliardstore tilskud låst fast. Det medvirker til at skabe en vis forudsigelighed i de kommunale indtægter, hvilket har været efterspurgt af kommuner. Lige så dejligt og nemt det kan se ud de næste par år, lige så problematisk kan det udvikles sig for mange kommuner fordi det faktiske udgiftsbehov ikke er lige så forudsigeligt.  Store virksomheder kan lukke eller opstå, kriser kan udvikle sig uventet – og de udgifter en kommune med befolkningsafgang har i dag, kan være ganske anderledes om 3, 5 eller 10 år. 

Hvis udligningsmodellen havde været baseret på en korrekt modellering af udgiftsbehovet og havde indeholdt dynamiske kriterier ville udligningen kunne have tilpasset sig de løbende behov. Nu er der designet en model, der ikke kan tilpasse sig. Det mest forudsigelige bliver formodentlig at hele modellen om få år skal laves om igen!

Læs interview i Altinget den 7. maj 2020.